Γαλατόπιτα!


Γι αυτές τις μέρες του καλοκαιριού που θέλουμε κάτι δροσιστικό όχι μόνο εμείς αλλά και τα παιδιά μας έχω να σας κάνω μια εξαιρετική πρόταση που ακούει στο όνομα "Γαλατόπιτα!"
Εφάρμοσα τη συνταγή του Άκη  Πετρετζίκη ακριβώς ότι λέει απλά έκανα μια δική μου παρέμβαση κι αντί για 20 γρ κορν φλαουρ έβαλα 20 γρ σκόνη άνθος αραβοσίτου πορτοκάλι κι έγινε πιο αρωματικό!Όπως και να χει δοκιμάστε το !


Συστατικά
  • 750 ml  φρέσκο γάλα
  • 60 γρ. σιμιγδάλι και λίγο για το ταψί
  • 20 γρ. κορνφλάουρ
  • 2 αυγά
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. βούτυρο (κομμένο σε κύβους παγωμένο)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια ή 1 βανιλίνη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. μέλι
Για την επικάλυψη
  • 1 αυγό
  • 2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Ξεκινάμε να ζεσταίνουμε  σε χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει η ζάχαρη. Όταν δούμε τις πρώτες φουσκάλες σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Αφαιρούμε, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το σιμιγδάλι, το κορνφλάουερ , τα αυγά , το αλάτι , τη βανίλια, και το ξύσμα και φτιάχνουμε μια πάστα.
  • Σε αυτή προσθέτουμε ένα φλιτζάνι από το γάλα που έχει ζεσταθεί και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να πάρει θερμοκρασία και όλο μαζί μετά το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε καλά.
  • Επιστρέφουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα με υπομονή μέχρι να πήξει η κρέμα.
  • Προσοχή, να έχουμε χαμηλή φωτιά γιατί η κρέμα αρπάζει εύκολα και δεν θέλουμε να καεί.
  • Όταν πήξει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Ανακατεύουμε απαλά
  • Όταν ενσωματωθεί στο μείγμα μας ρίχνουμε και το μέλι και ομογενοποιούμε καλά.
  • Βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου 27 εκ.
  • Ρίχνουμε το μείγμα μέσα.
Για την επικάλυψη
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ρίχνουμε το μείγμα αυτό πάνω από την κρέμα να πάει σε όλη την επιφάνεια.
  • Ψήνουμε για 40-45 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε με άχνη και κανέλα.
  • Αν θέλουμε πιο τραγανή γαλατόπιτα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ταψάκι αντί για πυρίμαχο σκεύους απλά πρέπει να το βουτυρώσουμε πολύ καλά και να πασπαλίσουμε με σιμιγδάλι ψιλό.
  • Αν θελετε να διπλασιάσετε τη συνταγή χρησιμοποιούμε ταψί διαμέτρου 35-40 εκ.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις