Η επάνοδος!

Ναι αυτός είναι ο τίτλος της συνταγής όπως θα ήθελα να την ονομάσω σήμερα!Η επάνοδος λοιπόν για να θυμίζει την επιστροφή μου!Επανήλθα δριμύτερη και θα βγω να το φωνάξω παντού !!!Να σας πω ότι όλο αυτό το διάστημα που έλειψα μεσολάβησε κάτι πολύ όμορφο , γλυκό , χαρούμενο , μαγευτικό και δε μπορώ να σταματήσω να λέω αμέτρητα επίθετα γι αυτό που ήρθε στη ζωή μου .'Ηρθε το δεύτερο μωράκι μας  κι έτσι μεγάλωσε η οικογένεια μας κι αυτό πέρα από τα ωραία  που έχει φέρει , είχε  και τρομερό άγχος , φοβερές δυσκολίες μέχρι όλα να κυλήσουν όμορφα και να χούμε τώρα τον μπέμπη μας στην αγκαλιά μας .Θα μου πεις τώρα γιατί τα λέω όλα αυτά ?Ποιον αφορούν ?Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε όμως  ότι τα πάντα είναι θέμα έμπνευσης κι έτσι λοιπόν κι εγώ εμπνέομαι απ όλα αυτά τα όμορφα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μου και πόσο μάλλον σε μένα !Αν καταφέρω  επομένως να παρασύρω κι εσάς μαζί μου θα χαρώ τόσο πολύ!Να σας κάνω να δείτε τη μαγειρική σας ένα τρόπο να δημιουργήσετε , να σας παρακινήσω να αλλάξετε στάση και συμπεριφορά και να πάψετε να βλέπετε τη μαγειρική ως αγγαρεία ...Η ζωή είναι όμορφη όσες δυσκολίες κι αν φέρει  κι ένας ωραίος τρόπος να τη μοιραστούμε με τους άλλους κ όσους αγαπάμε είναι το φαγητό!Πάμε λοιπόν να δούμε τη μαγική συνταγή που έχει αυτόν τον τόσο θριαμβευτικό τίτλο?Πρόκειται  για μια ανακάλυψη που έκανα σχετικά πρόσφατα κι έχω ξετρελαθεί!Μιλάω για το γνωστό σε όλους "Λεμονάτο κοτόπουλο"..Πόσες φορές σκεφτόμουν να το φτιάξω και πάντα έλεγα ότι δε θα είναι κάτι το σπουδαίο αυτό που τελικά θα προκύψει κι έτσι πάντα  το απέφευγα...΄Ωσπου δοκίμασα τη συνταγή του 'Ακη Πετρετζίκη...Μια λέξη μόνο θα πω..."Θρίαμβος "......Πρόκειται για μια συνταγή που όταν τη βλέπεις αμφιβάλλεις και σκέφτεσαι διαστακτικά  ότι δε θα πετύχει κι όταν τελικά τη φτιάχνεις και γεύεσαι τη πρώτη μπουκιά καταλαβαίνεις πόσο λάθος έκανες!Πρόκειται για το πιο μελωμένο κοτόπουλο που θα μπορούσες να φας ποτέ και αντίστοιχα για τις πιο γευστικές πατάτες !Πάμε να δούμε τη συνταγή γιατί ήδη η περιγραφή μας έχει εξάψει τη περιέργεια?

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΛΕΜΟΝΑΤΟ




Συστατικά
Για τις πατάτες
  • 6 μεσαίες πατάτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • θυμάρι φρέσκο
Για τη μαρινάδα
  • 3-4 σκ. σκόρδο
  • 1 κύβο κοτόπουλο
  • 1 κ.γ. ρίγανη ξερή
  • ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
  • 50 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 200 γρ. νερό
  • φρέσκο θυμάρι
  • 40 γρ. μέλι
  • 60 γρ. μουστάρδα απαλή
Για το κοτόπουλο
Για το σερβίρισμα
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
Μέθοδος Εκτέλεσης
·        Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Για τις πατάτες
·        Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες.
·        Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
·        Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα τις πατάτες και τις σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
·        Βάζουμε πιπέρι, αλάτι και θυμάρι φρέσκο.
·        Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
·        Όταν είναι έτοιμες τις μεταφέρουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος.
Για τη μαρινάδα
·        Σε ένα μίξερ βάζουμε το σκόρδο, τον κύβο κοτόπουλο, τη ξερή ρίγανη, το ξύσμα και τον χυμό από 2 λεμόνια, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, το νερό, μπόλικο θυμάρι, μέλι, μουστάρδα απαλή και χτυπάμε μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και να ενωθούν τα υλικά.
Για το κοτόπουλο
·        Φοράμε γάντια και βάζουμε το κοτόπουλο σε ένα μπολ.
·        Ρίχνουμε τη μαρινάδα μας από πάνω.
·        Κάνουμε μασάζ στο κοτόπουλο έτσι ώστε να πάει παντού η μαρινάδα μας. Μπορούμε να το μαγειρέψουμε αμέσως ή να το κρατήσουμε μέχρι και 1 ½ μέρα στο ψυγείο. Όσο περισσότερο το αφήνουμε στη μαρινάδα τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
·        Τοποθετούμε το κοτόπουλο πάνω από τις πατάτες μας.
·        Ρίχνουμε από πάνω όση μαρινάδα μας περίσσεψε και φροντίζουμε να πάει παντού.
·        Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
·        Ψήνουμε για 45 λεπτά με το αλουμινόχαρτο και για ακόμα 30-45 λεπτά χωρίς αλουμινόχαρτο. Φροντίζουμε να ρίχνουμε μαρινάδα πάνω από το κοτόπουλο όσο το ψήνουμε.

Τα δικά μου tips

Η συνταγή όπως καταλάβατε ειναι αυτούσια απο την ιστοσελίδα του 'Ακη Πετρετζίκη κι απλά να σας πω και τα δικά μου tips για να μη παιδεύστε!
Αρχικά αυτή τη μαρινάδα  τη χρησιμοποίησα για λιγότερα κομμάτια κοτόπουλο γύρω στα  4- 5.Εαν λοπόν έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε ολόκληρο το κοτόπουλο καλύτερα να διαπλασιάσετε τη δόση.Το σκόρδο επίσης εμένα μου φαίνεται υπεραρκετό κι αρκούν 2 - 3 σκελίδες.Τέλος να πω ότι  τη μαρινάδα την έβαλα εξ αρχής στο κοτόπουλο και δε την έριχνα σταδιακά καθόλη τη διάρκεια του ψησίματος .Αυτή λοιπόν ήταν η συνταγή που σας προτείνω κι αξίζει να τη δοκιμάσετε!Καλή απόλαυση!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις