Πρώτα γεύματα μωρού

ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΩΡΑ
Aυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλες τις μανούλες που ξεκινάνε τώρα να δίνουν τις πρώτες στέρεες τροφές στα παιδιά τους. Πάρτε λοιπόν κάποιες ιδέες για ό,τι πιο υγιεινό μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας , συμβουλευτείτε και το παιδίατρο σας και ξεκινήστε!!!Το άρθρο είναι από “toimerologiomiasmamas.blogspot.gr”!


Κρέμα για το απογευματάκι με σιμιγδάλι.



    • 200 γραμμάρια γάλα
    • 1 κουταλιά της σούπας σιμιγδάλι ψιλό
    • λίγη μαύρη ζάχαρη (προαιρετικά)
    • λίγη κανέλα για άρωμα
    • μισό φρουτάκι 

Βράζουμε το γάλα με το σιμιγδάλι, την κανέλα, τη ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά, μεχρι δηλ.να πηξει.Όταν είναι 
έτοιμη, τρίβουμε το φρούτο, το προσθέτουμε μέσα και είναι ετοιμη.



Σουπίτσα Λαχανικών


    • 1 μέτρια πατάτα
    • 1 μέτριο κολοκύθι
    • 2 καρότα
    • 1 ντοματα
    • λίγο σέλινο
    • 1 κσ ελαιόλαδο

Καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια (ώστε να βράσουν πιο γρήγορα).
 Τα βάζουμεα σε μια κατσαρόλα με νεράκι και τα βράζουμε. Όταν βράσουν τα λαχανικά (το καταλαβαίνουμε γιατί έχουν μαλακώσει).Παίρνουμε μια σουρωτή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο μίξερ εκεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο  και αν θέλουμε πολύ λίγο απο το ζουμί των λαχανικών. Το αλέθουμε και επειτα το σερβίρουμε σε ένα πιατάκι. Καλή του όρεξη!


Σπιτικό, βιολογικό ρυζάλευρο

ΥΛΙΚΑ:
βιολογικό καστανό ρύζι
νερό
ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Αγοράζετε ένα πακέτο βιολογικό καστανό ρύζι.
Αδειάζετε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (όχι μούλτι).

Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 200ml νερό και το βράζετε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις κοχλάσει χαμηλώνετε αρκετά την φωτιά και ρίχνετε μέσα 50gr από το άλευρο που φτιάξατε.
Ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη συνεχόμενα για 8-10 λεπτά.
Αποσύρετε από την φωτιά και αν θέλετε ρίχνετε 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο. Εναλλακτικά το
ανακατεύετε με πουρέ φρούτων ή λαχανικών

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:
Nερό σε αναλογία 4:1 έως 6:1.
Αντί για την εύκολη λύση του συσκευασμένου ρυζάλευρου που κυκλοφορεί στο εμπόριο, προτιμήστε για το μωρό σας να φτιάξετε μόνη σας σπιτική, βιολογική κρέμα ρυζιού!Το καστανό ρύζι:
Χρειάζεται τριπλάσιο χρόνο βρασίματος και παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές

θερμοκρασίας, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται γρήγορα.
Είναι αυτό που έχει υποστεί τη μικρότερη επεξεργασία σε σχέση με άλλα ρύζια. Για την παραγωγή
του αφαιρείται μέρος ή το σύνολο του εξωτερικού σκληρού φλοιού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διατηρεί τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του.



Μπισκοτάκια για τα πρώτα δοντάκια

Τα μπισκοτάκια αυτά γίνονται πολύ σκληρά και όταν το μωρό τα δαγκώνει δεν σπάνε αλλά λιώνουν σιγά σιγά στο στόμα του. Τα μπισκότα μπορούμε να τα προσφέρουμε ακόμη και όταν το μωρό μας έχει δενmέχει βγάλει δοντάκια!
Είναι ιδανικά για μια πρώτη επαφή με τη σίτιση με το χέρι (finger & hand feeding)
Έτσι μένει απασχολημένο για ώρα και παράλληλα ανακουφίζεται από τα συμπτώματα της οδοντοφυΐας.

ΥΛΙΚΑ:
1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. φαρίν λακτέ ή σκόνη φρουτόκρεμας
3 κ.σ. λάδι
παγωμένο νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 220°
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη φαρίν λακτέ ή τη σκόνη φρουτόκρεμας και σιγά σιγά προσθέτουμε
το λάδι Προσθέτουμε λίγο παγωμένο νερό (περίπου 1/4 φλ.) και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να
προσθέτουμε νερό μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ (θα γίνει σαν σφιχτή μπάλα)
Ανοίγουμε λεπτή ζύμη (περίπου σε πάχος όσο ένα κράκερ)
Κόβουμε τη ζύμη σε ότι σχήμα θέλουμε αλλά αν την κάνουμε σαν βραχιολάκι είναι εύκολο για το
μωρό να το κρατήσει όπως επίσης και το μπαστουνάκι (στο οποίο ανοίγουμε επάνω μια τρυπούλα
ώστε αργότερα να περάσουμε κορδελίτσα)
Στρώνουμε στο ταψί μια λαδόκολλα και ψήνουμε τα μπισκότα μας για 10-12' ή μέχρι να πάρουν έναελαφρύ καφέ χρώμα
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και μετά τα βάζουμε σε αεροστεγές δοχείο
Τips:
Το αλεύρι πρέπει να είναι κανονικό και όχι αυτό που φουσκώνει μόνο του και η ζύμη πρέπει να είναιαρκετά λεπτή για να μη γίνουν τα μπισκότα μας αφράτα και σπάνε!



ΚΡΕΜΑ ΒΡΩΜΗΣ

Παίρνουμε νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε σε σκόνη.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 180 γρ. νερό.
Μόλις βράσει, ρίχνουμε 3 κουταλιές της σούπας βρώμη ανακατεύοντας γρήγορα.
Μόλις πήξει, το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 5 μεζούρες από το γάλα του αν δεν
θηλάζουμε αλλιώς μητρικό*). Ανακατεύουμε και είναι έτοιμη. Στην κρεμούλα βρώμης μπορούμε να προσθέσουμε και φρούτα...μπανάνα, αχλάδι κλπ.
*To μητρικό γάλα είναι ευαίσθητο στις υψηλές θερμοκρασίες. Πριν το προσθέσετε καλό είναι να
αφήσετε το μείγμα να έρθει περίπου σε θερμοκρασία 3 .



Κρέμα με βρώμη και φρούτα 


Βράζουμε με λίγο νεράκι 1 μήλο και μισό αχλάδι κομμένα σε κομματάκια χωρίς την προσθήκη
ζάχαρης. Όταν πάρουν βράση, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας βρώμη (έτσι όπως είναι, όχι τριμμένη).Αφήνουμε για 1 λεπτό και έπειτα κατεβάζουμε απ' τη φωτιά.
Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή 1 ή 2 ξερά δαμάσκηνα.
Το αφήνετε λίγο να κρυώσει και το αλέθετε.
Η βρώμη χυλώνει και δίνει τέλεια υφή στο μείγμα.
Είναι πανεύκολη και πεντανόστιμη κρέμα.
Tips: 
Αν επιθυμείτε βρίσκετε αρωματικά ροδάκινα και φτιάχνετε κομπόστα ροδάκινο με βρώμη όπως
παραπάνω, χωρίς καθόλου ζάχαρη.
Επίσης συνδυάστε αν θέλετε 1 μήλο με μισό ροδάκινο και 1 κουταλιά βρώμη.
Γενικά όσο πιο πολύ αφήνετε τα φρούτα να βράσουν τόσο πιο γλυκά γίνονται, αλλά δυστυχώς χάνονται οι βιταμίνες. Επιλέξτε να τα βράσετε 3-4 λεπτά.
Μπορείτε να πάρετε διάφορες νιφάδες ( βρώμη, κεχρί, ντινκελ, σιτάρι, κριθάρι ), να τις βράσετε λίγο και να τις αλέσετε στο μπλέντερ.
Μπορείτε να προσθέσετε μέσα και λίγο μπανάνα να γλυκάνει.
Μπορείτε να βάλετε και γάλα αν θέλετε. Αν το βρέφος είναι λίγο μεγάλο μπορείτε να βάλετε μέσα λίγο ταχίνι, μύρτιλο, κράνμπερι, να γίνει κάτι σαν μούσλι. Είναι πολύ δυναμωτικά για τα μωρά.



ΚΡΕΜΑ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

Παίρνουμε κορν φλαουρ 1 κουτ. της σούπας και το διαλύουμε σε λίγο κρύο νερό.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 180 γρ. νερό. Μόλις βράσει, ρίχνουμε το παραπάνω μίγμα και
ανακατεύουμε έως ότου πήξει.
Το αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 5 μεζούρες από το γάλα του.

Ανακατεύουμε και έτοιμη η κρέμα.



Μείγμα σκόνης για μπισκοτόκρεμα


Βάλτε σε ένα μπωλ 1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο, 1 φλ. του καφέ φρεσκοστυμένο χυμό πορτοκάλι (από
γλυκά πορτοκάλια), ελάχιστη κανέλα και ελάχιστη σόδα.
Προσθέστε αλεύρι όσο πάρει να γίνει μια ωραία λεία ζύμη που τη κόβετε σε μπισκοτάκια  και ψήστε στο φούρνο.
Στην συνέχεια βάλτε τα ψημένα μπισκοτάκια στο μπλέντερ και αλέστε. Θα πάρετε μια μυρωδάτη
σκόνη που χρησιμοποιείτε σαν τις έτοιμες κρέμες σε σκόνη.
Κατά την παρασκευή της κρέμας προσθέστε νερό ή γάλα.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις