Ζύμη για τάρτα!!!

Τρώγοντας το ζεστό μου κρουασάν  και πίνοντας το καφεδάκι μου συγκεντρώνω για εσάς  όλα όσα χρειάζετε να ξέρετε για να φτιάξετε μια υπέροχη τάρτα, εύκολη και γευστική, όπως φροντίζω να είναι πάντα κάθε συνταγή που σας δίνω!Φαντάζομαι ότι όλοι σας θα διστάζετε όπως έκανα κι εγώ ακούγοντας τη λέξη τάρτα .Τουλάχιστον εμένα μου ακουγόταν πολύ δύσκολο και να την ετοιμάσω και να τη ψήσω κατάλληλα ώστε να  να έχει αυτή την υπέροχη τραγανή υφή.Ώσπου βρήκα μια καταπληκτική συνταγή για ζύμη τάρτας που πέτυχε κιόλας από τη πρώτη  δοκιμή!Σας δίνω λοιπόν τη συνταγή για μια βασική  ζύμη τάρτας!


 
Ξεκινήστε προθερμαίνοντας το φούρνο γιατί δεν θα έχει προλάβει να ζεσταθεί, μέχρι να είστε έτοιμοι εσείς. Υπολογίζοντας 30′ ψήσιμο χωρίς γέμιση και άλλα 20′ ψήσιμο με τη γέμιση, σε μία ώρα από τη στιγμή που ξεκινήσατε να κάνετε τη ζύμη, μπορείτε να σερβίρετε τάρτα στο τραπέζι!Τη ζύμη αυτή τη γνώρισα με κλασσικές γαλλικές αναλογίες, δηλαδή 100γρ νερό, 100γρ βούτυρο σε 250 γρ αλεύρι. Αποφάσισα να την κάνω πιο ελληνική και περιόρισα το βούτυρο στο μισό, συμπληρώνοντας το υπόλοιπο με ελαιόλαδο. Εξαιρετικό το αποτέλεσμα και στην αλμυρή και στην γλυκιά εκδοχή της. Δεν ήθελα να φανώ τολμηρή και να αντικαταστήσω τελείως το βούτυρο, ίσως να γίνεται κι αυτό. Η ζύμη γίνεται τραγανή, νόστιμη και παραμένει τριφτή.
Τι γέμιση μπορούμε να βάλουμε; Πρακτικά, όλα τα φαγητά και γλυκά που φτιάχνετε μπορούν να σας εμπνεύσουν για μια διαφορετική τάρτα:
  • Να αλείψουμε με μαρμελάδα  τη ζύμη της τάρτας αφού τη ψήσουμε   να γεμίσουμε με κρύα κρέμα (σαντιγύ και μασκαρπόνε) και να στολίσουμε με φρούτα αλλιώς 
  • να στολίσουμε με φρέσκα μήλα/αχλάδια, να πασπαλίσουμε με ζάχαρη και να τα βάλουμε να ψηθούν
  • να γεμίσετε με σωταρισμένα τοματάκια ή κρεμμύδια ή λαχανικά όποιου είδους (ψημένα να είναι) και να τα ενώσετε με τρίμματα τυριού
  • σωταρισμένα μανιτάρια ανακατεμένα με τυρί κρέμα κ λίγο ψιλοκομμένο μπέικον .Εδώ μπορούμε να προσθέσουμε κ ένα αυγό στο ανακάτεμα των υλικών αλλά θέλουμε να έχουμε ένα σφιχτό αποτέλεσμα .

Υλικά

Για τη ζύμη της τάρτας 

  • 250γρ αλεύρι μαλακό
  • 10γρ baking powder
  • 100γρ νερό
  • 50γρ ελαιόλαδο
  • 50γρ βούτυρο
  • λίγο αλάτι + 50γρ ζάχαρη λευκή, για τη γλυκειά ζύμη
  • 1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι, για την αλμυρή ζύμη

Μέθοδος εκτέλεσης

Η ζύμη είναι αρκετή για μια ταρτιέρα 28εκ.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Βάλτε σε κατσαρόλα να βράσει το νερό, το λάδι, βούτυρο. Θέλει 2'.
Κοσκινίστε το αλεύρι με το baking (προσθέστε αλάτι και ζάχαρη αναλόγως), σβήστε τη φωτιά και ρίξτε τα στέρεα υλικά μέσα στα υγρά. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Η ζύμη ενώνεται πολύ εύκολα και φουσκώνει στα χέρια σας γιατί το baking ενεργοποιείται με τη ζέστη.
Βγάλτε από την κατσαρόλα στον πάγκο και ενώστε την καλύτερα. Δεν χρειάζεται να την κάνετε ομοιογενή . Απλώστε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή σε ταψάκι, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη υπακούει σε όποιο σχήμα της δώσετε. Αν θέλετε μπορείτε να τσιμπήσετε τα πλαϊνά για να κάνετε διακοσμητικά σχέδια.
Τρυπήστε τη βάση πολλές φορές με ένα πηρούνι.
Απλώστε αντικολλητικό χαρτί που να καλύπτει και τα πλαϊνά και γεμίστε με ξερά φασόλια. Θέλουμε βάρος για να μην φουσκώσει η βάση και να έχουμε χώρο για τη γέμιση. Βάλτε να ψηθεί, πρώτη σχάρα από κάτω για 15λεπτά.
Βγάλτε προσεκτικά το χαρτί με τα φασόλια και αφήστε να ψηθεί για άλλα 15 λεπτά, αν πρόκειται να βάλετε γέμιση που θα χρειαστεί ψήσιμο.
Αν θέλετε να γεμίσετε με κρύα κρέμα για το ψυγείο, τότε ολοκληρώστε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει καλά η τάρτα.
Γεμίστε την τάρτα με όποια υλικά θέλουν ψήσιμο και ξαναβάλτε την στο φούρνο για άλλα 20-30 λεπτά ανάλογα με τα υλικά σας. Αφήστε λίγο να κρυώσει και σερβίρετε με μια τέλεια πράσινη σαλάτα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις