Σπαγγέτι αματριτσιάνα αλλά ελληνικά!
Πριν λίγες μέρες λαχταρούσα πάρα πολύ να φάω μακαρόνια αλλά σε μια διαφορετική όμως εκδοχή τους...Όλο το καλοκαίρι τα ευχαριστήθηκα με διάφορα θαλασσινά , με κόκκινη σάλτσα ή ως σαλάτα με μαγιονέζα και φυσικά απόλαυσα και πολλά σουφλέ!Δεν ήξερα πως να τα φτιάξω όμως για να τα δοκίμαζα και κάπως αλλιώς ...Ώσπου μια υπέροχη ιδέα ήρθε στο μυαλό μου.Σκέφτηκα να φτιάξω μια μακαρονάδα που είχε τύχει να δοκιμάσω πολύ παλιά σε ένα εστιατόριο κι από τότε όμως δε προέκυψε ξανά ...Η ονομασία της ?Σπαγγέτι αματριτσιάνα...Θυμόμουν ότι η γεύση που μου άφηνε στο στόμα ήταν πιπεράτη και με έντονη μυρωδιά κρασιού..Κάτι λοιπόν που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με ότι μπορεί εγώ να είχα φτιάξει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού ή να χα δοκιμάσει έξω...Για τη συνταγή δεν ήμουν σίγουρη κι έτσι πειραματίστηκα με αυτή που βρήκα στο olive magazine της Ιωάννας Σταμούλου που θα δείτε και παρακάτω!
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι ή άλλο μακρύ και λεπτό ζυμαρικό της επιλογής σας
- 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 1 ποτηράκι κρασί μοσχοφίλερο
- 100γρ. σύγκλινο σε κομματάκια ή μπέικον
- 2 ντομάτες ώριμες, ξυσμένες στον τρίφτη
- 1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
- ¼- ½ κουτ. γλυκού μπούκοβο (ανάλογα πόσο καυτερή τη θέλετε)
- Κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας φρεσκοτριμμένο για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Βράζετε τα ζυμαρικά al
dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
τους.
Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε πλατύ και βαθύ τηγάνι και σωτάρετε το σύγκλινο ή το μπέικον. Όταν αρχίσει να γίνεται τραγανό το αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε το χυμό και την ξυσμένη ντομάτα, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι και πολύ λίγο νερό. Αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Ρίχνετε το σύγκλινο ή το μπέικον και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις μαζί με τη σάλτσα.
Σουρώνετε το σπαγγέτι και το ρίχνετε στην σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε τη μακαρονάδα σε πιάτα. Σερβίρετε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι κι αν θέλετε ψιλοκομμένο μαιντανό!
Παράλληλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε πλατύ και βαθύ τηγάνι και σωτάρετε το σύγκλινο ή το μπέικον. Όταν αρχίσει να γίνεται τραγανό το αφαιρείτε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και στο ίδιο λάδι ρίχνετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Σοτάρετε για 1 λεπτό και σβήνετε με το κρασί.
Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε το χυμό και την ξυσμένη ντομάτα, το μπούκοβο, το αλάτι και το πιπέρι και πολύ λίγο νερό. Αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να δέσει. Ρίχνετε το σύγκλινο ή το μπέικον και αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις μαζί με τη σάλτσα.
Σουρώνετε το σπαγγέτι και το ρίχνετε στην σάλτσα. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε τη μακαρονάδα σε πιάτα. Σερβίρετε προσθέτοντας σε κάθε πιάτο φρεσκοτριμμένο κεφαλοτύρι κι αν θέλετε ψιλοκομμένο μαιντανό!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου