Καρβελάκι που θυμίζει pizza!


Τσίμπα -τράβα ή αλλιώς πιτσόψωμο !!!
Μια φανταστική ιδέα για το τι θα μπορούσες να φας  ένα ωραίο βράδυ με φίλους και προπαντώς πρόκειται για μια χορταστική και γευστική πρόταση ...!Το μόνο που χρειάζεται να έχετε είναι ένα στρογγυλό καρβέλι ψωμί κι όλα τα υπόλοιπα θα τα έχετε  σίγουρα στο ψυγείο σας!Θα σας δώσω μια κλασική συνταγή και θα σας προτείνω και παραλλαγές για όλα τα γούστα!

Βασική συνταγή
Άκης Πετρτζίκης

Συστατικά
  • 1 καρβέλι ψωμί (όσο πιο μπαγιάτικο τόσο πιο νόστιμο)
  • 50 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 200-300 γρ. τυριά διάφορα τριμμένα
  • 200 γρ. μοτσαρέλα σε κύβους
  • καπνιστή γαλοπούλα ή μπέικον ή λουκάνικο
  • φρέσκο κρεμμύδι ή άλλα φρέσκα μυρωδικά
  • ντομάτα χωρίς σπόρια σε μικρά κομμάτια
  • λιγη κέτσαπ
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • βασιλικό


Μέθοδος Εκτέλεσης
Το τι γεύση ψωμιού θα χρησιμοποιήσετε δεν παίζει πολύ ρόλο και έχει να κάνει με το τι σας αρέσει…Αυτό που πρέπει να καταλάβετε είναι ο τρόπος που το φτιάχνουμε.
Βασικά φτιάχνουμε ένα τυρόψωμο χωρίς να χρειαστεί να ψήσουμε το ψωμί.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
  • Παίρνουμε το ψωμί και με ένα κοφτερό μαχαίρι με δόντια κόβουμε παράλληλες φέτες σε απόσταση περίπου 1-1,5 εκ η μία από την άλλη χωρίς να φτάνουμε μέχρι κάτω. Δεν χωρίζουμε το καρβελάκι μας λοιπόν. Απλά το χαράζουμε μέχρι την κόρα της κάτω μεριάς(η οποία κρατάει το ψωμί μας ενωμένο). Γυρνάμε το ψωμί κατά 90 μοίρες και κάνουμε πάλι χαρακιές κάθετες στις προηγούμενες.Με λίγα λόγια το κόβουμε μπακλαβαδωτά  προσεκτικά χωρίς να κόψουμε τη κόρα απο κάτω!
  • Έτσι λοιπόν έχουμε ένα καρβελάκι που είναι πια σαν σκακιέρα και μπορούμε σηκώνοντάς το να ξεχωρίζουμε τα κομμάτια του.
  • Το τοποθετούμε πάνω σε ένα αναποδογυρισμένο μπολ. Με τον τρόπο αυτό "χωρίζουν" τα τετράγωνα κομμάτια και είναι πιο εύκολο να το γεμίσουμε.
  • Βάζουμε λοιπόν τα τυριά, τα αλλαντικά και την κέτσαπ ανάμεσα στις "φέτες".
  • Είναι διασκεδαστικό να παραφορτώνουμε και να παραχώνουμε υλικά εκεί μέσα γιατί όταν ψηθεί στο φούρνο και λιώσουν τα τυριά θα μπορούμε να κόβουμε τα κομμάτια με το χέρι μας και να είναι νόστιμα και γεμάτα ένταση.
  • Ριχνουμε λίγο βούτυρο πάνω στο γεμισμένο καρβελάκι.
  • Τα κομμάτια της ντομάτας, το βασιλικό και το φρέσκο κρεμμυδάκι τα κρατάμε να τα βάλουμε στο καρβέλι μας αφού το βγάλουμε από το φούρνο.Προαιρετικά !
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου σε ταψάκι με λαδόκολλα.

Δικές μου παραλλαγές


Το μεσογειακό καρβελάκι
 Δε βάζουμε κέτσαπ μόνο φρέσκια ντομάτα κι ως βασικό τυρί  έχουμε φέτα  ψιλοκομμένη και μοτσαρέλλα.Το αλλαντικό θα μπορούσε να αντικατασταθεί από λίγο απάκι και  μπορούμε να προσθέσουμε κάππαρη ακόμα και λιαστές ντομάτες!


Το καρβελάκι από την Ιταλία 
Εδώ αντι για κέτσαπ βάζουμε κουταλιές από pesto βασιλικού , ως βασικό τυρί έχουμε τη μοτσαρέλλα και φυσικά η ψιλοκομμένη ντομάτα και τα φύλλα φρέσκου βασιλικού χωρίς το κρεμμυδάκι όμως συνθέτουν ένα σκηνικό αλλά Ιταλία !Το ιδανικό αλλαντικό θα ήταν εδώ το προσούτο...!

Το καρβελάκι που καίει 
  Φυσικά και μιλάω για μια παραλλαγή του hot dog ...Εδώ το καρβελάκι μας έχει όχι μόνο  κέτσαπ αλλά και μουστάρδα ακόμη  και barbeque σως ..Βάζετε εσείς όπως κρίνετε !!!Τα τυριά μένουν ως έχουν απλά βάζετε ψιλοκομμένο λουκάνικο ως βασικό αλλαντικό και συγκεκριμένα λουκάνικο Φρανκφούρτης!
Σίγουρα η ψιλοκομμένη ντομάτα με τα μυρωδικά και το κρεμμύδι  δε ταιριάζουν εδώ ενώ θα μπορούσατε αφού ψηθεί το καρβελάκι να βάλετε από πάνω καραμελωμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο καρότο ανακατεμένο με μαγιονέζα!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις