Πορτοκαλόπιτα....Λεμονόπιτα....!

Σήμερα η συνταγή είναι αφιερωμένη σε γλυκάκι και τι γλυκάκι μάλιστα...!Υπέροχη, λαχταριστή πορτοκαλόπιτα για το φθινόπωρο και αντίστοιχα για το καλοκαίρι  και γενικότερα για κάθε εποχή λαχταριστή λεμονόπιτα...Όπως καταλαβαίνετε τα υλικά  για κάθε πίτα είναι ίδια απλά αλλάζει η εκδοχή της ανάλογα  το τι υπάρχει σε κάθε εποχή...Τώρα λοιπόν που έχουμε άφθονα λεμόνια σας προτείνω lemon pie...!Όταν όμως αρχίζει να φθινοπωριάζει τι καλύτερο από μια πορτοκαλόπιτα...Πάμε να  δούμε και τις 2 εκδοχές?


Υλικά

Για την πίτα
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας, 450-500γρ (ή αλεύρι μαλακό, ίδια ποσότητα)
  • 1 κούπα ελαιόλαδο (250ml)
  • 1 κούπα ζάχαρη (250ml)
  • 4 αυγά
  • ξύσμα από 2 αφράτα λεμόνια ή 3 μεγάλα πορτοκάλια
  • 300γρ γιαούρτι στραγγιστό με 2% λιπαρά
  • 2 βανίλιες
  • 1 φακελάκι baking powder, 20γρ
  • προαιρετικά : 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού ή κονιάκ ή ρούμι
Για το σιρόπι
  • 1 κούπα, με το χυμό 1 ζουμερού λεμονιού και το υπόλοιπο νερό ή 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού (250ml) 
  • 1 κούπα ζάχαρη (250ml)
  • το χυμό 1 μικρού λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα, προαιρετικά
  • προαιρετικά : 1 σφηνάκι λικέρ πορτοκαλιού ή λεμονιού ή μανταρινιού ή κονιάκ ή ρούμι
  • πολύ λεπτές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού για διακόσμηση

Μέθοδος εκτέλεσης

Ξεκινήστε, ανοίγοντας τη συσκευασία του φύλλου και τραβώντας με το χέρι να κοπούν μικρά κομμάτια.
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω (ή αέρα).
Βάλτε στο μίξερ τα αυγά και τη ζάχαρη και χτυπήστε με το σύρμα μέχρι να γίνουν λευκή κρέμα. Λαδώστε το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσετε και μέσα σ'αυτό, ξύστε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια. Εσείς θα μαζέψετε το ξύσμα με τη σπάτουλα και θα το ρίξετε στα αυγά, όμως τα αιθέρια έλαια θα έχουν αρωματίσει και το ταψάκι και το λάδι.
Προσθέστε κουταλιά κουταλιά, ενω χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα, το γιαούρτι, τις βανίλιες και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίστε προσθέτοντας το ελαιόλαδο σε αργή ροή. Αν θέλετε βάλτε και το σφηνάκι με το λικέρ.
Βγάλτε τον κάδο από τη βάση του μίξερ και προσθέστε λίγα λίγα τα φύλλα ανακατεύοντας καλά. Θέλετε να ανακατευτούν ομοιογενώς και να μην μείνουν σβώλοι. Ή βγάλτε το σύρμα, βάλτε το εξάρτημα του γάντζου ζυμώματος και συνεχίστε στη πιο χαμηλή ταχύτητα το ανακάτεμα όσο ρίχνετε κομμάτια φύλλου μέσα στο μίγμα.
Αφήστε για λίγη ώρα, όσο να ετοιμάσετε τα υλικά για το σιρόπι.
Στίψτε τα λεμόνια ή τα πορτοκάλια που χρησιμοποιήσατε και μετρήστε 1 κούπα χυμό. Αν δεν φτάνει συμπληρώστε με νερό. Βάλτε σε κατσαρόλα μαζί με 1 κούπα ζάχαρη, κανέλα (αν θέλετε) και αφήστε να βράσει όσο να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέστε τις φετούλες πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού. Κατεβάστε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει.
Ρίξτε την πίτα στο λαδωμένο ταψί, χτυπήστε την στον πάγκο για να φύγει ο φυλακισμένος αέρας και να απλωθεί σωστά και βάλτε για ψήσιμο.
Στη μισή ώρα θα έχει πάρει χρώμα. Σκεπάστε με αλουμινόχαρτο αν χρειάζεται και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα. Θα έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και θα έχει πάρει ωραίο χρώμα και από κάτω.
Βγάλτε από το φούρνο και περιχύστε κουταλιά κουταλιά με το κρύο σιρόπι. Σκεπάστε με το αλουμινόχαρτο για να ρουφήξει και διατηρήστε το γλυκό σκεπασμένο μέχρι να το καταναλώσετε. Αν το αφήσετε ατο αέρα στεγνώνει.








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις