Το καλύτερο γιουβέτσι μετά από αυτό της πεθεράς μου!!!

Σήμερα σκεφτόμουν ότι πολλοί είναι αυτοί που γυρνάνε από τις διακοπές τους και σίγουρα έχουν επιθυμήσει ένα λαχταριστό μαμαδίστικο φαγητό...Δε λέω ωραία η ταβέρνα αλλά όπως και να το κάνουμε το σπιτικό φαγητό έχει άλλη ομορφιά...Επίσης είναι πολλοί κι αυτοί που νήστεψαν αυτό το δεκαπενθήμερο που μόλις μας πέρασε και σίγουρα έχουν αναζητήσει αυτό που συνήθως μαγείρευαν...Όπως και να χει σε όποια κατηγορία κι αν βρισκόμαστε ή και σε καμμία από αυτές και απλά θέλουμε να φτιάξουμε κάτι λαχταριστό σας έχω τη τέλεια ιδέα...ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ...Με τα μυστικά του!Σας παραθέτω το video με τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη και τη συνταγή του!Δοκιμάστε την !



Συστατικά
  • 1200 γρ. μοσχαρίσιο μπούτι χωρίς κόκκαλο κομμένο σε κύβους 1-2 εκ
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα κομμένα σε φέτες πάχους 1 εκ.
  • 1 κονκασέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 2 κ.σ. μέλι
  • ¼ κ.γ. σπόρους κύμινου ή γλυκάνισου
  • ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 μάτσο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φέτα για το σερβίρισμα



Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Βάζουμε ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια, τα καρότα μας και το πράσο μας και ανακατεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά μας. Αφαιρούμε τα λαχανικά και τα βάζουμε στην άκρη. 
  • Επιστρέφουμε το τηγάνι στη φωτιά και βάζουμε τα κομμάτια από το κρέας μας μέσα και σοτάρουμε μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  • Όταν πάρει καλό χρώμα, προσθέτουμε πίσω στην κατσαρόλα όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε 2 στικ κανέλας, 2 φύλλα δάφνης και λίγο κύμινο. Στη συνέχεια βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε για 2 λεπτά λίγο και να γλυκίσει ο πελτές μας.
  • Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Ρίχνουμε στη κατσαρόλα το κονκασέ και το μέλι και 250 ml νερό. Ανακατεύουμε καλά.
  • Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
  • Καπακώνουμε και βράζουμε για 90 λεπτά τουλάχιστον σε χαμηλή φωτιά.
  • Όταν είναι έτοιμο, μεταφέρουμε σε ένα ταψί μαζί με τα ζουμιά που υπάρχουν στην κατσαρόλα.
  • Παράλληλα, σε ένα κατσαρολάκι σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το κριθαράκι μέχρι να χρυσίσει και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Προσθέτουμε το κριθαράκι στο ταψί με το κρέας και προσθέτουμε και 750 ml νερό. Ρίχνουμε λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε. 
  • Σκεπάζουμε το ταψάκι με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και το αφήνουμε για 15 λεπτά ακόμα χωρίς αλουμινόχαρτο.
  • Όταν είναι έτοιμο αφήνουμε να κρυώσει. 
  • Σερβίρουμε με φέτα, ψιλοκομμένο μαϊντανό και ξύσμα από 1 λεμόνι.


Tips
Όπως θα δείτε ο Άκης βάζει βάζει τριπλάσια ποσότητα  νερού από όσο είναι  το κριθαράκι . Θεωρώ ότι αυτή η αναλογία 3 προς 1 είναι ιδανική.Θα σας πω  όμως κι ένα μυστικό της πεθεράς μου η οποία βάζει ζεστό νερό πάντα και χυλώνει γρήγορα και ωραία το κριθαράκι !

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις