Λαδένια Κιμώλου...!






Μμμμμ ....Η νηστεία συνεχίζεται κι όχι μόνο αυτό...Είναι καλοκαίρι και θες να απολαύσεις κάτι ελαφρύ παρέα με τη μπυρίτσα σου...Όπως και να χει θες να πειραματιστείς με συνταγές που είναι εύκολες με λίγα υλικά και γευστικές!Μια τέτοιου είδους συνταγή λοιπόν είναι κι αυτή που θα δείτε παρακάτω ...Λαδένια Κιμώλου ...Μια υπέροχη ελαφριά πίτσα που μυρίζει  όμως Ελλάδα αφού έχει ουσιαστικά λάδι , ντομάτα και κρεμμύδι...Απλά υπέροχη μέσα στην απλότητά της...



Υλικά:
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 ποτήρι νερό (περίπου 350ml)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
Αλάτι
2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
3 μεγάλες , σφιχτές ντομάτες κομμένες σε λεπτά κομμάτια
1 φλ. ελαιόλαδο (του τσαγιού)
Ρίγανη



Εκτέλεση:
Σε μια λεκάνη  ρίχνουμε το αλεύρι , τη μαγιά , το αλάτι και το νερό και τα ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι μέχρι να έχουμε ένα αφράτο ζυμάρι . Αν κολλάει πολύ στα χέρια πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα αλεύρι. Το σκεπάζουμε  με μια πετσέτα και τo αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μισή-μια ώρα μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας. Λαδώνουμε τότε με πολύ λάδι ένα ταψί διαστάσεων όπως της φώτο και στα πλάγια και αδειάζουμε μέσα το ζυμάρι μας. Με λαδωμένα χέρια το απλώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια του ταψιού . Μοιράζουμε πάνω από το ζυμάρι τα κρεμμύδια και από πάνω τις ντομάτες. Ραντίζουμε με το υπόλοιπο λάδι τις ντομάτες , αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με μπόλικη ρίγανη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 45 λεπτά .Αλλιώς στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά και στους 180 βαθμούς τα άλλα 35 λεπτά.Στα μισά του ψησίματος μπορούμε να βάλουμε ένα αλουμινόχαρτο να μη καούν τα λαχανικάς μας ή αν τα προτιμάμε ζουμερά!
tips

-Όση ώρα περιμένουμε να φουσκώσει το ζυμάρι μας , καλό είναι να κόψουμε τις ντομάτες σε κομμάτια , να τις αλατίσουμε ελαφρώς και να τις βάλουμε σε σουρωτήρι , έτσι ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά στο ταψί που ενδέχεται να λασπώσουν τη ζύμη!
-Επειδή το φαγητό είναι αρκετά βαρύ , λόγω του λαδιού αλλά και των κρεμμυδιών , καλό είναι να κόψουμε τα κρεμμύδια και να τα βράσουμε σε αρκετό νερό για 2-3 λεπτά και μετά  να τα σουρώσουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
-Kαθώς η "λαδένια" είναι παραδοσιακό πιάτο , με σεβασμό στην παράδοσή του δεν το "πειράζω" καθόλου αλλά εννοείται ότι μπορούμε σε παραλλαγή του να προσθέσουμε ψιλοκομμένη πιπεριά , κάππαρη και ελιές σε ροδέλες , καθώς και τριμμένη φέτα…Έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι  τέλειο !
Καλή επιτυχία!!! :)



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις