Νόστιμοι μεζέδες με κουρκούτι....!

ΛΟΥΤΡΟ ΣΦΑΚΙΩΝ...
Ένα απολαυστικό διήμερο που το είχαμε τόσο ανάγκη  και που φυσικά αποτέλεσε πηγή έμπνευσης γι αυτό το άρθρο ...Δε χρειάζεται να πω  τα άσχημα που κυρίως είχαν να κάνουν με τη μέτρια , για να μη πω αγενή, εξυπητέρηση σε ένα τόσο υπέροχο μέρος....Θα μιλήσω για τα καλά όμως που σχετίζονταν με το φαγητό!Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι τόσο στα Σφακιά όσο και στο Λουτρό σε κάθε ταβέρνα ή απλή καφετέρια υπήρχαν σε ένα κεντρικό ψυγείο μεγάλα πυρέξ με χειροποίητα γλυκά...Δε θα αργήσω λοιπόν με αφορμή κι αυτό να αναρτήσω κι εγώ συνταγή για ένα γλυκάκι...Σήμερα όμως θα μιλήσω για κάτι άλλο...Θα αναφερθώ σε ένα ωραίο ορεκτικό που δοκίμασα  στη ταβέρνα του "Στρατή", μια πολλλή προσεγμένη ταβέρνα κρυμμένη πίσω από ένα εκκλησάκι ,αν δε κάνω λάθος του Αγίου Αντωνίου, στο Λουτρό.Η αλήθεια είναι ότι δε προτιμήσαμε τις ταβέρνες στο μόλο που έμοιαζαν τόσο τουριστικές και δεν είχαν και καθόλου χαρακτήρα.Σέρβιραν από πρωινό μέχρι πίτα γύρο.Θέλαμε τουλάχιστον να δοκιμάσουμε μια ταβέρνα που να σερβίρει κάτι συγκεκριμένο όπως αυτή  που είχε αποκλειστικά κρεατικά δικής τους παραγωγής.Μαζί λοιπόν με αυτά τα ωραία κρεατικά που δοκιμάσαμε γευτήκαμε και το ωραιότερο συνοδευτικό...Κολοκυθάκια τηγανιτά!Πιστεύω ότι είναι υπέροχη ιδέα για καλοκαίρι να δοκιμάσετε όχι μόνο κολοκυθάκια τηγανιτά αλλά ανάμεικτα λαχανικά με μια ωραία  χωριάτικη σαλάτα και φυσικά μπυρίτσα!Προτού βέβαια σας πω τη συνταγή που δοκίμασα σήμερα για τηγανιτά κολοκυθάκια να σας πω μόνο πηγαίνοντας στο Λουτρό να δοκιμάστε αυτή τη ταβέρνα που με το φαγητό και το προσωπικό του αποτελεί υπόδειγμα Κρητικής φιλοξενίας!!!



300 γρ. κολοκυθάκια και κολοκυθανθοί
150 γρ. αλεύρι (θα περισσέψει, αλλά για να υπάρχει περιθώριο)
1 κουτάκι μπίρα
200 ml ελαιόλαδο
αλάτι

Παρασκευή:

1. Προετοιμάζετε τα κολοκυθάκια:
Tα καθαρίζετε και τα κόβετε σε λεπτές  φέτες πάχους 4-6 χιλιοστών (στρογγυλά). Τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι μαζί με όσους κολοκυθανθούς έχετε και πασπαλίζετε με μπόλικο αλάτι. Τα αφήνετε εκεί από μισή ώρα ως 3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.
2. Κάνετε το κουρκούτι:
Ένα τέταρτο πριν χρειαστεί να τα σερβίρετε, παίρνετε 2 μεγάλα μπολ. Στο πρώτο βάζετε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ρίχνετε σταδιακά λίγο πάνω από μισό κουτάκι μπίρα, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει ένας ελαφρά πηχτός χυλός. Στο δεύτερο μπολ βάζετε απλώς αλεύρι και λίγο αλάτι.
3. Tηγάνισμα εν σειρά:
Βάζετε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά. Μέχρι να κάψει, αρχίζετε να βουτάτε ένα –ένα τα κολοκυθάκια και τους ανθούς πρώτα στον χυλό να πάρουν πάνω τους λίγο κουρκούτι και αμέσως μετά, τα αλευρώνετε στο δεύτερο μπολ. Τα ρίχνετε ένα-ένα μέσα στο καυτό λάδι και ακολουθείτε τη διαδικασία σε σειρά μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Σε 3-4 λεπτά τα γυρνάτε απ’ την ανάποδη και σε άλλα 2 λεπτά τα αποσύρετε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας, με τη σειρά που τα βάλατε. Επαναλαμβάνετε σειριακά μέχρι να ολοκληρωθεί το τηγάνισμα. Αν χρειαστεί λίγο ακόμη κουρκούτι, συμπληρώνετε με το υπόλοιπο της μπίρας και λίγο απ’ το αλεύρι.

Σερβίρισμα:

Τα σερβίρετε χωρίς καθυστέρηση με το που ολοκληρώνεται η διαδικασία, να είναι τραγανά και ζεστά (αν και δεν θα μαλακώσουν για αρκετή ώρα). Μπορείτε να συνοδεύσετε τα τηγανητά κολοκυθάκια με το κλασικό τους «ταίρι» το τζατζίκι ή ακόμη καλύτερα με ένα ντιπ από στραγγιστό γιαούρτι 2%, φρέσκο δυόσμο με λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Άρθρο
www.caruso.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις