Σφακιανή πίτα

Σφακιανή πίτα ...Τι να πω πραγματικά γι αυτό το έδεσμα?Γιατί πραγματικά πρόκειται για ένα έδεσμα...Μια πιτούλα που τρώγεται όλες τις ώρες είτε  αλμυρή είτε τρώγεται  γλυκιά με μπόλικο μέλι...!Εξάλλου στη Κρήτη είμαστε και  τι πιο όμορφο λοιπόν από το να έχουμε στο σπίτι μας τέτοιες πιτούλες να συντροφεύουν τις ωραίες μας στιγμές με φίλους κι όχι μόνο!Έψαξα πολύ κυρίως στο διαδίκτυο για να βρω την ιδανική συνταγή και νομίζω τα κατάφερα.Θέλει συγκεκριμένες αναλογίες και το ζυμάρι για να φτιαχτεί και η ποσότητα της μυζήθρας!Δε μπορούσα λοιπόν να πειραματιστώ μόνη μου κι έπρεπε να το ψάξω λίγο.Εντόπισα επομένως μια αναλυτική συνταγή από το Funky cook και δε χρειάστηκε να αλλάξω κάτι και σας τη παραθέτω !



Υλικά

Οδηγίες

  1. Επιλέγουμε μια ξινομυζήθρα Χανίων, μια φρέσκια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή ένα Κρητικό ανθότυρο.
    Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρά, θα βάλουμε το τυρί σε τρυπητό και θα το πατήσουμε μέχρι να "στεγνώσει".
    Κατόπιν χωρίζουμε το τυρί σε 10 κομμάτια των 50 gr.
    Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια συμπαγής μπάλα.
    Συνταγές με Ξινομυζήθρα
  2. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα.
    Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και την ρακή.
    Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό.
    Συνταγές για Πίτες
  3. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
    Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι.
    Συνταγές για σφακιανόπιτες
  4. Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
    Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν.
    Συνταγή για Σφακιανόπιτες
  5. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πίτες ως εξής:
    Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών.
    Συνταγές Κρητικές Πίτες
  6. Μέσα σ' αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε, βάζουμε μια μπάλα τυριού.
    Κλείνουμε το τυρί, μέσα στην ζύμη, πιέζοντας τις άκρες, έτσι ώστε να μην ανοίξει.
    Κρητικές Παραδοσιακές Συνταγές
  7. Πιέζουμε καλά και δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη.
    Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλη την ζύμη. Σκεπάζουμε και πάλι τις ζύμες με νωπή πετσέτα.
    Συνταγή για Σφακιανόπιτες
  8. Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι.
    Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη περίπου 10 εκατοστά, σε λεπτό φύλλο.
    Η επιτυχία της σφακιανής πίτας έγκειται στο πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το ζυμάρι για την πίτας!
    Σφακιανόπιτες Συνταγές
  9. Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά.
    Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του τηγανιού με ελαιόλαδο, αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μια πίτα.
    Ψήνουμε την πίτα πολύ καλά και από τις 2 πλεύρες, μέχρι να ροδίσει.
    Συνταγές για Σφακιανόπιτες
  10. Μέχρι να ψηθεί η μια πίτα, ετοιμάζουμε την επόμενη.
    Αραδιάζουμε την μια πίτα επάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με αντικολλητικό χαρτί.
    Συνταγές Κρητικές Παραδοσιακές
  11. Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες σαν επιδόρπιο με άφθονο μέλι και άν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις