Σφακιανή πίτα
Σφακιανή πίτα ...Τι να πω πραγματικά γι αυτό το έδεσμα?Γιατί πραγματικά πρόκειται για ένα έδεσμα...Μια πιτούλα που τρώγεται όλες τις ώρες είτε αλμυρή είτε τρώγεται γλυκιά με μπόλικο μέλι...!Εξάλλου στη Κρήτη είμαστε και τι πιο όμορφο λοιπόν από το να έχουμε στο σπίτι μας
τέτοιες πιτούλες να συντροφεύουν τις ωραίες μας στιγμές με φίλους κι όχι
μόνο!Έψαξα πολύ κυρίως στο διαδίκτυο για να βρω την ιδανική συνταγή και νομίζω τα κατάφερα.Θέλει συγκεκριμένες αναλογίες και το ζυμάρι για να φτιαχτεί και η ποσότητα της μυζήθρας!Δε μπορούσα λοιπόν να πειραματιστώ μόνη μου κι έπρεπε να το ψάξω λίγο.Εντόπισα επομένως μια αναλυτική συνταγή από το Funky cook και δε χρειάστηκε να αλλάξω κάτι και σας τη παραθέτω !
Υλικά
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 500 gr. φρέσκια μυζήθρα Κρητική
- 50 ml. ρακή
- 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 270 ml. νερό
Οδηγίες
- Επιλέγουμε μια ξινομυζήθρα Χανίων, μια φρέσκια γλυκιά μυζήθρα Κρήτης ή ένα Κρητικό ανθότυρο.
Αν το τυρί που θα χρησιμοποιήσουμε έχει υγρά, θα βάλουμε το τυρί σε τρυπητό και θα το πατήσουμε μέχρι να "στεγνώσει".
Κατόπιν χωρίζουμε το τυρί σε 10 κομμάτια των 50 gr.
Πιέζουμε το κάθε κομμάτι ώστε να γίνει μια συμπαγής μπάλα. - Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα.
Προσθέτουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο και την ρακή.
Ανακατεύουμε ελαφρά και προσθέτουμε το νερό. - Ζυμώνουμε καλά μέχρι να πάρουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό ή αλεύρι. - Ζυγίζουμε την ζύμη και την χωρίζουμε σε 10 ισόποσα κομμάτια, τα οποία πλάθουμε σε μπαλάκια.
Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα για να μην στεγνώσουν. - Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις πίτες ως εξής:
Παίρνουμε μια μπάλα ζύμης και με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο περίπου 5-6 εκατοστών. - Μέσα σ' αυτό το φύλλο ζύμης που ανοίξαμε, βάζουμε μια μπάλα τυριού.
Κλείνουμε το τυρί, μέσα στην ζύμη, πιέζοντας τις άκρες, έτσι ώστε να μην ανοίξει. - Πιέζουμε καλά και δίνουμε σχήμα μπάλας στην ζύμη.
Ακολουθούμε αυτή την διαδικασία μέχρι να φτιάξουμε όλη την ζύμη. Σκεπάζουμε και πάλι τις ζύμες με νωπή πετσέτα. - Πασπαλίζουμε ελαφρά τον πάγκο με αλεύρι.
Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και με τον πλάστη, ανοίγουμε την ζύμη περίπου 10 εκατοστά, σε λεπτό φύλλο.
Η επιτυχία της σφακιανής πίτας έγκειται στο πόσο λεπτό θα ανοίξουμε το ζυμάρι για την πίτας! - Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει πάρα πολύ καλά.
Αλείφουμε με πινέλο την επιφάνειά του τηγανιού με ελαιόλαδο, αυτό το κάνουμε κάθε φορά που ψήνουμε μια πίτα.
Ψήνουμε την πίτα πολύ καλά και από τις 2 πλεύρες, μέχρι να ροδίσει. - Μέχρι να ψηθεί η μια πίτα, ετοιμάζουμε την επόμενη.
Αραδιάζουμε την μια πίτα επάνω στην άλλη χωρίζοντάς τις με αντικολλητικό χαρτί. - Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες σαν επιδόρπιο με άφθονο μέλι και άν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου