Κεμπάπ πικάντικα με σάλτσα γιαουρτιού

Γεια σε όλους !Χθες δοκίμασα επιτυχώς μια συνταγή η οποία πραγματικά μας ξετρέλανε όλους και θα χαρώ να τη μοιραστώ  μαζί σας.Σας δίνω τα υλικά και το τρόπο εκτέλεσης από τη Ντίνα Νικολάου και θα σας πω κι εγώ τα δικά μου μυστικά!

Υλικά Εκτέλεση
Για τα κεμπάπ
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από σπάλα ή ελιά
  • 300 γρ. κιμάς αρνίσιος, από σπάλα
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
  • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, τριμμένη (ή πολτοποιημένη)
  • 1 κουτ. σούπας καυτερό μπούκοβο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν (προαιρετικά)
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας ούζο
  • αλάτι
  • 100 ml νερό
  • 40 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα, για το άλειμμα της σχάρας
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
  • 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
  • ½ κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • ½ κουτ. γλυκού ξερός δυόσμος, τριμμένος
  • 1½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού ξίδι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Για το σερβίρισμα
  • πίτες για σουβλάκι (προαιρετικά)
Σάλτσα γιαουρτιού: Ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της σε ένα μπολ και την βάζω στο ψυγείο, για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρω.
Κεμπάπ: Σε ένα μεγάλο μπολ ζυμώνω αρχικά τα δύο είδη κιμά καλά, μέχρι να αναμειχθούν πλήρως. Προσθέτω τα κρεμμύδια, τη φρυγανιά, την πιπεριά, το μπούκοβο, την πάπρικα, το καγιέν (αν το χρησιμοποιήσω), το κύμινο, το ούζο και αλάτι και τα ζυμώνω καλά με τα χέρια. Οσο ζυμώνω, προσθέτω σταδιακά το νερό και το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω ένα αρκετά συμπαγές και συνεκτικό μείγμα.
Σκεπάζω το μπολ και αφήνω το μείγμα για 1 ώρα στο ψυγείο, για να αναμειχθούν καλά τα αρώματα.
Προθερμαίνω το γκριλ σε δυνατή φωτιά, μαζί με την σχάρα του φούρνου, η οποία πρέπει να είναι καυτή για να μην κολλήσουν τα κεμπάπ επάνω της και κομματιαστούν στο γύρισμα.Κόβω το μείγμα σε 6 μεγάλα (ή 12 μικρότερα) ίσα κομμάτια και με τις παλάμες μου τα πλάθω μακρόστενα, σαν χωριάτικα λουκάνικα, ελαφρώς πεπλατυσμένα. Τα περνάω προσεκτικά σε ισάριθμες μεταλλικές σούβλες.
Λαδώνω ελαφρώς την καυτή σχάρα και βάζω επάνω τα κεμπάπ. Τα ψήνω για 6 – 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν καλά εξωτερικά και να ψηθούν στο εσωτερικό τους. Αν θέλω να τα ψήσω στο φούρνο, τα βάζω σε ένα λαδωμένο ταψί και τα ψήνω στους 200ºC, για 5 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

Εγώ λοιπόν τι έκανα...Για να μαι σίγουρη ότι έχουν ψηθεί καλά τα κεμπάπ τα άφησα  μισή ώρα σε λαδόκολλα στους 200 βαθμούς κι όχι ένα τέταρτο που ήθελε.
Από κει πέρα είχα ψήσει για ένα τεταρτάκι 2-3  πιπεριές φλωρίνης κι όταν ήταν έτοιμες τις ξεφλούδισα και τις έκοψα μικρά κομμάτια.Έβαλα λοιπόν σε ένα πιάτο 1 πίτα σουβλακιού ελαφρά ψημένη ,από πάνω λίγη πιπεριά φλωρίνης ψιλοκομμένη και μία γεμάτη κουταλιά σως γιαουρτιού.Συμπληρώνεις βάζοντας απο πάνω και το κεμπάπ κι αν θέλεις περιχύνεις με κόκκινη σάλτσα στην οποία έχεις βάλει λίγη κανέλα!Είναι πραγματικά ένα πολύ γευστικό πιάτο που θα αρέσει σε όλους...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις