Λαχανοντολμάδες

Σήμερα η ανάρτηση μου μυρίζει ποοοοοολύ σπιτικό φαγητό για όσους θέλουν  να δοκιμάσουν και κάτι παραδοσιακό ή απλά θέλετε να κάνετε ένα λαχταριστό φαγητό για τα παιδάκια σας...Έχοντας μια σειρά λίγο - πολύ σε αυτά που αναρτώ σήμερα επιβαλλόταν μια συνταγή με ρύζι και θέλοντας να αναρτήσω κιόλας  κάτι πραγματικά παραδοσιακό μια φωτεινή ιδέα έλαμψε στο μυαλό μου .....Λαχανοντομάδες....!

Αποτέλεσμα εικόνας για λαχανοντολμαδες

Υλικά συνταγής

1 μεγαλούτσικο λάχανο

Για τη γέμιση

1 κιλό κιμά

2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα (και στραγγισμένα από τα πολλά υγρά)

¾ κούπας ρύζι γλασέ
1 κούπα ελαιόλαδο

1 μικρό ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι


Για την κρέμα

5 κούπες από το ζωμό που αφήνουν οι ντολμάδες στο βράσιμο

5 κ.σ. βούτυρο

5 κ.σ. αλεύρι

Χυμό από 3 λεμόνια





Αρχικά αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο. Βάζουμε στην χύτρα νερό να βράσει. Όταν αρχίζει να κοχλάζει, βάζουμε το λάχανο να ζεματιστεί. Σε ένα μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, και ζυμώνουμε. Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανόφυλλα (περίπου μετά από 10 λεπτά), αρχίζουμε να τα αφαιρούμε ένα-ένα. Όσο αφαιρούμε, γεμίζουμε. Αν σε κάποια φύλλα είναι χοντρά τα νεύρα, τα κόβουμε με ένα μαχαίρι, γιατί δεν θα μαλακώσουν αρκετά στο βράσιμο. Βάζουμε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο, και τυλίγουμε, κλείνοντας καλά και τις άκρες τους. τα τοποθετούμε δίπλα-δίπλα στο καλάθι της χύτρας. Συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα (ή ο κιμάς…). Αφού τελειώσουμε με το τύλιγμα, βάζουμε το καλάθι στη χύτρα ταχύτητος, το σκεπάζουμε με ένα πιάτο, και προσθέτουμε νερό, όσο χρειάζεται για να σκεπαστούν οι ντολμάδες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το ίδιο νερό στο οποίο βράσαμε το λάχανο για να μαγειρέψουμε τους ντολμάδες ή να βάλουμε καινούργιο, για πιο ελαφριά γεύση. Βάζουμε ξανά τη χύτρα στη φωτιά, και μόλις αρχίσει να βράζει, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου μισή ώρα. Αν δεν το κάνουμε στη χύτρα, θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα μαγείρεμα , ενώ θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να προσθέτουμε νεράκι, αν δούμε ότι χρειάζεται.

Όταν είναι έτοιμοι οι λαχανοντολμάδες, αφαιρούμε το καλάθι, και αδειάζουμε το ζωμό τους σε ένα μπωλ. Επιστρέφουμε τη χύτρα στη φωτιά και βάζουμε το βούτυρο να λιώσει. Μόλις λιώσει το βούτυρο (όχι να καεί), προσθέτουμε το αλεύρι, και ανακατεύουμε ζωηρά. Ρίχνουμε τις 5 κούπες από τον ζωμό και το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα, ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι. Σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις