Απαραίτητα υλικά στην κουζίνα σου part 2

Πριν λίγο καιρό σας είχα δώσει κάποιες συμβουλές σχετικά με το τι χρειάζεται να έχει η κουζίνα μας και συγκεκριμένα ξεκίνησα από τα ντουλάπια που πάντα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα.Σήμερα λοιπόν θα σας πω για το ψυγείο , τι είναι αυτά που χρειάζεται να έχετε, όχι μόνο τα βασικά, αλλά κι αυτά που θας βγάλουν ασπροπρόσωπους σε ξαφνικές επισκέψεις .
 Πάμε λοιπόν?
Διατροφή, Γάλα, Πόσιμο Γάλα, Παιδί






Γάλα: Μακράν το πιο χρήσιμο από όλα, για τον καφέ, για τα δημητριακά και για συνταγές. Να έχετε πάντα λίγο φρέσκο γάλα στο ψυγείο. Αν δε το πίνετε ποτέ προτιμήστε εβαπορέ σε ατομικές δόσεις. Να υπάρχει γάλα για τον καφέ κάποιου φίλου.



Αυγά: Το πολύ έξι. Βραστά με λάδι και λεμόνι (ή ξύδι), ομελέτα, σκραμπλ για πρωινό, βουτάμε κοτοπουλάκι πριν το τηγανίσουμε κλπ.Μια λαχταριστή ομελέτα φούρνου εαν περιμένουμε φίλους. Άπειρες και γρήγορες λύσεις.



Βούτυρο: Δεν πεθαίνει ποτέ. Ό,τι πρέπει για ψωμάκι και συνταγές. Καλύτερα και από αυτό το σκληρό που είναι πλάκα για το μαγείρεμα (προτιμώ αγελαδινό, δε μυρίζει τόσο έντονα) και λίγο από το μαλακό για το ψωμάκι.



Μαρμελάδα: Καλύτερο το μέλι στο ντουλάπι αλλά και η μαρμελάδα είναι γιαμ γιαμ για πρωινό ή σνακ. ΠΟΤΕ ΔΕ ΒΑΖΟΥΜΕ ΥΓΡΟ ΚΟΥΤΑΛΙ ΜΕΣΑ! Αν θέλετε να ζήσει για πολύ πολύ καιρό βάζουμε μέσα μόνο στεγνό κουτάλι και δεν το ξαναβάζουμε στο βάζο αν έχει ακουμπήσει π.χ. το βούτυρο.
 
Τυρί: Πάντα να έχετε κάποιο τυρί μέσα στο ψυγείο. Μακράν αυτό που ζει περισσότερο είναι η παρμεζάνα καλής ποιότητας.  ΜΗΝ ΠΕΤΑΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ. Και πέτρα να έχει γίνει απλά τρίψτε τη πάνω από τα μακαρόνια. Επίσης αν σας αρέσει το τυρί να έχετε φέτα και κάποια γραβιέρα. Αν σας χαλάνε αλλά σας αρέσουν απλά να έχετε μικρές ποσότητες.Ακόμα κι αν μαζευτούν πολλά τυράκια στο ψυγείο σας είναι ιδανικά για να συνθέσετε μια πιατέλα τυριών όταν θα χετε ξαφνικές επισκέψεις.



Γιαούρτι: Καλύτερα κάποιο πλήρες με χαμηλά λιπαρά. Τρώγεται πάρα πολύ ευχάριστα ως συνοδευτικό σε πικάντικα κρέατα ή και με πατάτες τηγανιτές (καλά δοκιμάστε το πρώτα και τα λέμε μετά). Επίσης είναι ό,τι πρέπει για πρωινό με φρούτα. Κάνει ΚΑΙ φοβερή μαρινάδα για κρέατα.



Αλλαντικά: Δέκα φετούλες το πολύ διότι αν δεν τρώτε συχνά θα σας χαλάνε. Εμένα δε μ’αρέσει το ζαμπόν. Αλλαντικό που ζει καιρό και μπαίνει και σε πολλές συνταγές είναι το σαλάμι αέρος ή μπύρας. Πάει μούρλια με σάλτσες για μακαρόνια.



Φρούτα: Όχι πολλά. Θα σας χαλάσουν. Καλύτερα λίγα. Ίσα ίσα για να κόψετε μέσα στο γιαούρτι σας για πρωινό ή σνακ. Αν ξεχνιέστε και πετάτε πολλά αποφύγετε τα πολύ ευπαθή φρούτα π.χ. φράουλες. Και μέσα στο ψυγείο δε ζούνε πολύ.



Ντομάτες και αγγουράκια: Οι άλλες πρασινάδες είναι πιο ευπαθείς. Οι ντομάτες και τα αγγουράκια ζουν άνετα μία εβδομάδα στο ψυγείο. Είναι ιδανικές για γρήγορες σαλάτες. Συνδυάστε με παξιμάδι και τσακ μπαμ έχετε γεύμα.



Άλλα λαχανικά: Μόνο αυτά που τρώτε συχνά και με ευχαρίστηση. Όλα τα άλλα θα πάνε τσάμπα. Εμάς συνήθως έχει πιπεριές.



Ανοιχτά βαζάκια: Εδώ είμαστε στην κατηγορία που κατηγορούν οι μανούλες και οι σοβαροί σεφ. Αδιαφορήστε. Αν μπορούσαμε να ψήνουμε στο γκριλ πιπεριές φλωρίνης κάθε μέρα δε θα χρειαζόμασταν αυτή τη λίστα. Επίσης, λέω “ανοιχτά βαζάκια” γιατί τα αεροστεγώς κλειστά πάνε στο ντουλάπι. Στο ψυγείο μας εμείς έχουμε συνήθως βαζάκια με πιπεριές φλωρίνης, κάπαρη, αγγουράκια τουρσί (μικρίτσικα) και λιαστές ντομάτες.
Ανα πάσα στιγμή είτε έχετε ξαφνική λιγούρα είτε  έρθουν ξαφνικά φίλοι μας έχετε ωραία συνοδευτικά που συνοδεύονται από παξιμαδάκια και τυριά.
Ελιές: Μπαίνουν πάντα στη σαλάτα και σε πολλές σάλτσες. Να αγοράζετε καλή ποιότητα και να τις προσέχετε. Εγώ τις βάζω σε ένα γυάλινο βάζο και τις καλύπτω με ελαιόλαδο. Δεν πεθαίνουν ποτέ έτσι και αυτό το λάδι μπορείτε να το βάζετε στη σαλάτα σας, θα μυρίζει ελιές.



Κύβοι ζωμού: Κι αυτούς τους κατηγορούν οι μανούλες κι οι σεφ. Επίσης αδιαφορήστε. Εγώ έχω πάντα κύβους ζωμού λαχανικών, δεν έχουν έντονη μυρωδιά αλλά βοηθάνε πολύ στο μαγείρεμα.



Σοκολάτα: Μαύρη και καλής ποιότητας. Γαρνίρει τα γλυκά, την κάνετε ρόφημα, τη λιώνετε για σαλτσούλα και δεν πεθαίνει. Επίσης αν βρεθείτε ποτέ χωρίς γλυκό στο σπίτι βγάλτε μερικά φρούτα, λιώστε λίγη σοκολάτα με γάλα και ρίξτε λίγο πάνω από τα κομμένα φρούτα.



Καφέ εσπρέσσο: Δεν ξέρω αν πρέπει αλλά εμείς τον διατηρούμε στο ψυγείο. Πάει και σε ένα σωρό συνταγές για κέηκ.



Αλκοόλ: Μα πώς το ξέχασα αυτό. Δυο τρεις μπύρες σε κουτάκι ή  ένα μπουκάλι κρασί είναι απαραίτητα.



Αυτά είναι λοιπόν που χρειάζεται να έχει ο καθένας μας στο ψυγείο του κάτι που φυσικά προσαμόζεται στα γούστα του καθενός.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις