Φάβα η παρεξηγημένη....

Η σημερινή ανάρτηση μυρίζει κι αυτή Σαρακοστή. Γιατί όχι άλλωστε;  Είναι αναρίθμητα όσα μας προσφέρει η φύση και χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία για να τα αξιοποιήσουμε με την ευκαιρία που μας δίνεται λόγω και της  νηστείας.... Ήρθε λοιπόν η στιγμή να δούμε κι ένα όσπριο το οποίο μάλιστα πολλοί από εμάς δε το έχουμε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση.Μιλάω βέβαια για τη φάβα που ομολογουμένως της έδωσα  κι εγώ πολλές ευκαιρίες προτού τελικά την υιθετήσω ως επιλογή για το μεσημεριανό μας.
Η φάβα λοιπόν έχει δύο μυστικά για να χυλώσει, να γίνει πραγματικά κρεμώδης και να είναι εύπεπτη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη ποσότητα νερού στο οποίο θα τη βράσουμε,συνήθως εφόσον ξέρουμε ότι η φάβα μας είναι ευκολόβραστη (δική μου λέξη) η αναλογία είναι 3προς 1.Υπολογίζουμε δηλαδή για 1 φλιτζάνι φάβα ότι θα βράσει σε 3 φλιτζάνια νερό με την επιφύλαξη ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.Αυτό το βλέπετε...!Το δεύτερο μυστικό έχει να κάνει με το ότι πάντα βράζουμε το οποιοδήποτε όσπριο μαζί με ένα καρότο,κατευθείαν το φαγητό μας  γίνεται πιο εύπεπτο!

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια παρακαλώ!!!

Υλικά
300 gr φάβα καλής ποιότητας
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
1 καρότο
80ml ελαιόλαδο
40 ml χυμό λεμονιού
Αλάτι-πιπέρι

Για το γαρνίρισμα
Κρεμμύδια ξερά ή καραμελωμένα (να έχουν βράσει δηλαδή με λίγο νεράκι για ένα 10λεπτο σε σιγανή φωτιά και στο τέλος βάζετε λίγη καστανή ζάχαρη)

Εκτέλεση

  • Βάζουμε τη φάβα σε μια μέτρια κατσαρόλα, προσθέτουμε  900ml  κρύο νερό και βάζουμε το σκεύος σε δυνατή φωτιά .Όταν πάρει βράση,χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε το υγρό απλά να κοχλάζει.
  • Ξαφρίζουμε για 10 λεπτά ή μέχρι να σταματήσει να βγαίνει αφρός.Έτσι θα γίνει πιο ελαφριά στη γεύση. Σιγοβράζουμε μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο γαι περίπου 1 ώρα ,μπορεί και λιγότερο.Εμείς θέλουμε οι κόκκοι της  φάβας να διαλυθούν και να χυλώσει. Αν δεν είναι έτοιμη προσθέτουμε ελάχιστο νερό και παρατείνουμε το μαγείρεμα.
  • Αφαιρούμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε ,όσο είναι ακόμα ζέστη,το λάδι,το χυμό λεμονιού και αλάτι-πιπέρι. Ανακατεύουμε έντονα με μια κουτάλα. Έτσι με το έντονο ανακάτεμα θα γίνει σαν πουρές. Εάν δεν μας αρέσει η υφή ,ιδανικά ,μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ραβδομπλέντερ για να επιτύχουμε πιο βελούδινο αποτέλεσμα.
  • Γαρνίρουμε με τα κρεμμυδάκια φρέσκα ή καραμελωμένα και λίγο μαιντανό!
Καλή επιτυχία!!!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις