Καλή Σαρακοστή...!
Χταποδάκι της μαμάς !!!
Κατ'αρχάς να ευχηθώ σε όλους Καλή Σαρακοστή ....!Καθαρά Δευτέρα σήμερα και η περίσταση απαιτεί εκλεκτά νηστίσιμα καλούδια που οι γεύσεις τους μπορούν να συναρπάσουν τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού ....!Μια τέτοια νοστιμιά δεν είναι άλλη βέβαια από το χταποδάκι , που και μόνο του στα κάρβουνα να το βάλεις, γίνεται υπέροχο.Εδώ λοιπόν παραθέτω μια κλασική συνταγή της μαμάς μου με αυτό τον μεζέ,που όποτε τον δοκιμάζω έρχονται στο νου μου πολλές αναμνήσεις από τέτοιες μέρες όπως η σημερινή. Μια μέρα που θυμάμαι ως παιδί το πόσο ξέγνοιαστα ήταν , το πόσο όμορφα περνάγαμε , πηγαίνοντας βόλτα οικογενειακά , τρώγοντας κάπου υπαίθρια και γιατί όχι μπορεί να πετούσαμε και τον χαρταετό ...Προσπαθούσαμε τουλάχιστον....!
Ξεκινάμε?
ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ
Υλικά:
2) Ξύδι καλής ποιότητας
3) Λάδι
4) Νερό
5) 1 φύλλο δάφνης
6) 4-5 μπαχάρια
Διαδικασία:
Πλένουμε
το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Το σκεπάζουμε με νερό,
τόσο που να το ξεπερνάει κατά ένα δάχτυλο περίπου. Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι
κρασιού ξύδι, το φύλλο δάφνης, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 45΄περίπου ή και
παραπάνω, μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. Να δούμε δηλαδή ότι έχει
μαλακώσει.
Μόλις
το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει,
το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του που βρίσκεται εκεί που
τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του. Το καθαρίζουμε επομένως. Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι σε κομμάτια μεγέθους μικρής
μπουκιάς.
Βάζουμε
το τεμαχισμένο χταπόδι σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει καλά και μέσα σε αυτό ρίχνουμε ξύδι και
ελαιόλαδο, σε αναλογία μισού – μισού, τόσο ώστε να σκεπάζεται το χταπόδι
πλήρως. Μπορούμε κιόλας να προσθέσουμε, για περισσότερη νοστιμιά, μικρές φετούλες από διάφορες χρωματιστές πιπεριές και κυβάκια ντοματούλας...! Το διατηρούμε στο ψυγείο.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου