Παγωτό για παιδιά κι όχι μόνο!

Παρόλο που ο καιρός λέει να μας τρελάνει και δεν αποφασίζει να καλοκαιριάσει για τα καλά όλοι εμείς ήδη γευόμαστε  τα πρώτα παγωτά που έχουν ήδη βγει στην αγορά!Φανταστείτε λοιπόν τι γίνεται για τους μικρούς μας φίλους!Εμένα προσωπικά η κόρη μου με το που δει παγωτίνι  ίσως και λόγω του μεγέθους του εκστασιάζεται  και  νιώθει περιχαρής όταν έρχεται η ώρα να το φάει!Σκεφτόμουν λοιπόν ότι δε γίνεται κυρίως  για λόγους υγείας για τα παιδιά  αλλά και για λόγους  αισθητικούς γι εμάς  να υπάρχουν στη κατάψυξη παγωτά με τόσες θερμίδες που ουσιαστικά δε προσφέρουν τίποτα .Έψαξα λοιπόν στο διαδίκτυο γαι εναλλακτικές  ,υγιεινές παγωμένες λύσεις που και θα μας δροσίζουν και θα απολαμβάνουμε το ίδιο όπως κι ένα συνηθισμένο παγωτό!Απο τις συνταγές που σας παραθέτω έκανα τις παγωτομπουκιές απλά τις τροποποίησα λίγο και το μείγμα όπω είναι το έβαλα σε παγωτοθήκες και βγήκε ένα κανονικό παγωτό σε ξυλάκι!Την επόμενη φορά σκέφτομαι να βάλω μόνο ένα είδος φρούτου όπως φράουλες και 1 κουταλιά άχνη γιατί ξίνιζε κάπως!Θεωρώ  ότι με ένα τόσο ωραίο και ώριμο φρούτο όπως είναι  οι φράουλες και λίγη άχνη δε θα ξινίζει καθόλου!Αξίζει πιστεύω να τη δοκιμάσετε τη συνταγή αυτή  κάνοντας κι αυτές τις τροποποιήσεις  που σας πρότεινα και θα με θυμηθείτε! Ωστόσο θα  δοκιμάσω και  τις άλλες συνταγές και  θα σας πω πως βγήκαν !




Παγωτό μπανάνα
  • 2 μπανάνες μέτρια ώριμες
  • ξηρούς καρπούς της προτίμησής σας (πολύ καλά αλεσμένους)
  • Άρωμα βανίλιας (υγρό ή σπόρους από φυσική βανίλια)
Κόβουμε σε φέτες τη μπανάνα και στρώνουμε μια στρώση σ´ένα ταψάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα. Αφού παγώσουν, αλλά να μην σκληρύνουν τελείως, τις βάζουμε σε μπλέντερ και πολτοποιούμε. Προσθέτουμε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς και τη βανίλια, ανακατεύουμε λίγο, κι έτοιμο! Μπορούμε να το σερβίρουμε αμέσως ή να το ξαναβάλουμε για λίγο κατάψυξη να παγώσει κι άλλο.
Παγωτό φράουλα
  • 10 φράουλες
  • 1/4 κούπας γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη(αλλιώς κανονικό γάλα)
  • μισή μπανάνα για τη γλυκιά γεύση (μπορεί να αντικατασταθεί από μέλι αν πρόκειται για παιδιά άνω του έτους)
Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε σακουλάκι στην κατάψυξη για 4 ώρες. Αφού καταψυχθούν, τις βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα καρύδας μέχρι να πετύχουμε την υφή που μας αρέσει. Προσθέτουμε τη μπανάνα ή το μέλι, ανακατεύουμε λίγο ακόμα κι έτοιμο! Και σ´αυτή τη συνταγή σερβίρουμε αν θέλουμε αμέσως ή το βάζουμε κατάψυξη για να παγώσει λίγο ακόμα.
Παγωτό Ροδάκινο
  • 2 ώριμα ροδάκινα
  • μισή μπανάνα
  • 1 κεσεδάκι πρόβειο γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλ. λάδι καρύδας
Κόβουμε σε φέτες τη μπανάνα και στρώνουμε μια στρώση σ´ένα ταψάκι. Βάζουμε στην κατάψυξη για μία ώρα. Βάζουμε το γιαούρτι στην κατάψυξη για μισή ώρα. Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα. Τα τοποθετούμε στο μπλέντερ μαζί με την μπανάνα. Προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι καρύδας. Σερβίρεται αμέσως, γιατί το ροδάκινο μαυρίζει όσο περνάει η ώρα.
Γρανίτα καρπούζι
  • 1 κούπα χυμός από καρπούζι
  • Φορμάκια για γρανίτες
Βάζουμε το χυμό στα φορμάκια και καταψύχουμε. So simple!
Για τις μαμάδες που ακολουθούν τη μέθοδο baby lead weaning μπορούμε να κάνουμε παγωτομπουκιές που θα πιάνουν με τα χεράκια τους και θα τρώνε τα μωρά.

Παγωτομπουκιές:
  • 1 κούπα κομμένα ώριμα φρούτα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο
Κόβουμε τα φρούτα σε λεπτές φέτες και τα βουτάμε σε πρόβειο γιαούρτι και σε πούδρα από ξηρούς καρπούς. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και καταψύχουμε για μια ώρα ή και λιγότερο. Θέλουμε να παγώσουν αλλά όχι να σκληρύνουν εντελώς. Αν τα φρούτα είναι πολύ σκληρά, τα παγώνουμε, τα αλέθουμε μαζί με 1/4 αβοκάντο και τα πλάθουμε μπαλάκια. Έπειτα τα βουτάμε στο γιαούρτι και στους ξηρούς καρπούς.
Extra tips:
  • Δε φτιάχνουμε μεγάλες ποσότητες από τα παραπάνω παγωτά «για να μείνει». Επειδή φτιάχνονται με φρέσκα φρούτα, μετά το άλεσμά τους πρέπει να καταναλώνονται άμεσα.
  • Οι θηλάζουσες μπορούν να χρησιμοποιούν μητρικό γάλα αντί για γάλα καρύδας.
  • Για παιδιά άνω του έτους μπορούμε να αντικαταστήσουμε την μπανάνα με μέλι και για μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να προσθέσουμε κακάο, σταγόνες σοκολάτας, σπιτικά σιρόπια κλπ.
  • Όπου χρησιμοποιείται πρόβειο γιαούρτι μπορείτε να βάλετε κατσικίσιο, προσωπικά το βρίσκω λίγο πιο ξυνό, ενώ το πρόβειο έχει πιο ήπια γεύση.
θυμηθείτε πως:
  • πρέπει να φτιάχνετε τις συνταγές ανάλογα με τις εισαγωγές των φρούτων που έχετε κάνει.
  • όσον αφορά τους ξηρούς καρπούς και τα φρούτα όπως οι φράουλες, επειδή οι απόψεις διίστανται, καλό είναι να ρωτάτε για την εισαγωγή τους τον παιδίατρό σας.
  • προτιμάμε φρούτα εποχής πάντα, κι αν είναι δυνατόν βιολογικής καλλιέργειας.
  • δεν συνίσταται να δίνουμε σε μωρά κάτω των 8 μηνών παγωτό, ωστόσο, ειδικά αν έχει αρχίσει η οδοντοφυιία, οι γρανίτες μπορεί να ανακουφίσουν από τη φαγούρα των ούλων. Υπάρχουν και ειδικές μασητικές θήκες όπου μπορείτε να βάζετε το χυμό φρούτων για να το μασουλάει το μωρό. Ωστόσο, αν θέλετε να δώσετε παγωτό, αφήστε το λίγο να σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ή μην παγώσετε πολύ τα φρούτα.
Καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι!
photo by http://www.dailymail.co.uk
Άρθρο :https://mamasousoudes.wordpress.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις