Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Μαρτίου 13, 2016

Mανιταροκεφτέδες γιαμ γιαμ

Εικόνα
Μπορώ να πω ότι πάντα μου άρεσαν κάθε είδους κεφτέδες , είναι φοβερός ο τρόπος που μπορείς να τους συνδυάσεις κι έτσι κάθε φορά μπορείς να φας  κάτι διαφορετικό με  πρωτότυπους συνδυασμούς.Σήμερα λοιπόν η ανάρτηση μυρίζει κεφτέ αλλά όχι με κρέας αλλά με... μανιτάρι...!Πρωτότυπο ε?   Υλικά 500γρ μανιτάρια λευκά 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι φαρινάπ λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο 1 κρεμμύδι ξερό στον τρίφτη 1σκελίδα σκόρδο αλάτι-πιπέρι-ρίγανη Εκτέλεση Σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας τα μανιτάρια, αφαιρείτε τα κοτσανάκια και τα ψιλοκόβετε. Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε μπωλ. Ρίχνετε κουταλιές σε καυτό λάδι και μόλις ψηθούν από τη μια πλευρά, αναποδογυρίζετε προσεκτικά με 2 πηρούνια. Tips Εννοείται ότι μπορείτε να βάλετε λίγη φέτα ή λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο μέσα στους μανιταροκεφτέδες. Επίσης συνδυάζονται ιδανικά με τορτίγιας ή οποιοδήποτε ψωμί προτιμάτε και άφθονα λαχανικά!!! Υλικά για 4 άτομα 500 γρ. μανιτάρια, πορτομπέλο ή λευκά, ψιλοκομμένα ...

Φάβα η παρεξηγημένη....

Η σημερινή ανάρτηση μυρίζει κι αυτή Σαρακοστή. Γιατί όχι άλλωστε;  Είναι αναρίθμητα όσα μας προσφέρει η φύση και χρειάζεται μόνο λίγη φαντασία για να τα αξιοποιήσουμε με την ευκαιρία που μας δίνεται λόγω και της  νηστείας.... Ήρθε λοιπόν η στιγμή να δούμε κι ένα όσπριο το οποίο μάλιστα πολλοί από εμάς δε το έχουμε και σε ιδιαίτερη εκτίμηση.Μιλάω βέβαια για τη φάβα που ομολογουμένως της έδωσα  κι εγώ πολλές ευκαιρίες προτού τελικά την υιθετήσω ως επιλογή για το μεσημεριανό μας. Η φάβα λοιπόν έχει δύο μυστικά για να χυλώσει, να γίνει πραγματικά κρεμώδης και να είναι εύπεπτη. Το πρώτο έχει να κάνει με τη ποσότητα νερού στο οποίο θα τη βράσουμε,συνήθως εφόσον ξέρουμε ότι η φάβα μας είναι ευκολόβραστη (δική μου λέξη) η αναλογία είναι 3προς 1.Υπολογίζουμε δηλαδή για 1 φλιτζάνι φάβα ότι θα βράσει σε 3 φλιτζάνια νερό με την επιφύλαξη ότι μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω νεράκι.Αυτό το βλέπετε...!Το δεύτερο μυστικό έχει να κάνει με το ότι πάντα βράζουμε το οποιοδήποτε όσπριο μα...

Σπανακόρυζο αλλιώς!!!

Εικόνα
Πραγματικά υπάρχει το ενδεχόμενο να έχω χρησιμοποιήσει τη παραπάνω δικαιολογία για να αποφύγω το σπανακόρυζο!!!!Αυτό το φαγητό που πραγματικά δε καταλάβαινω πως κάποιος μπορεί να εμπνεύστηκε για να το φτιάξει....Θέλοντας λοιπόν να δώσω μια δεύτερη ευκαιρία σε αυτό το πιάτο ,που συνήθως γίνεται κοκκινιστό ,αποφάσισα να το φτιάξω διαφορετικά! Έτσι ουσιαστικά προέκυψε ένα ρυζότο με σπανάκι γι αυτό και το ονόμασα σπανακόρυζο αλλιώς...Σας δίνω λοιπόν τη συνταγή παρακάτω. Υλικά 2 κούπες ρύζι arborio ( ειδικό για ρυζότο) 1000ml ζωμό λαχανικών 1 κρεμμύδι 2 σκελίδες σκόρδο 300g rσπανάκι Μισό φλιτζανάκι του τσαγιού λευκό κρασί 2κ.σ. βούτυρο 5κ.σ. παρμεζάνα Εκτέλεση Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το σκόρδο με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το  λευκό κρασί.Ανακατεύουμε έως ότου εξατμιστεί το κρασί. Ρίχνουμε λίγο -λίγο το ζωμό λαχανικών μέχρι να είναι έτοιμο το ρύζι μας (περίπου 1 τέταρτο)! Ωστόσο έχουμε σωτάρει ξεχωριστά το σπανάκι με λίγο λάδι μέχρι να...

Σπιτική λεμονάδα

Εικόνα
Μμμμμμ η σημερινή ανάρτηση μυρίζει Άνοιξη.... Μπορεί ο καιρός να μην ενδείκνυται  ακόμα αλλά σιγά σιγά έρχεται η ώρα που θα αρχίσουμε να αναζητάμε δροσιστικά ροφήματα...Τι πιο λαχταριστό λοιπόν από μια σπιτική λεμονάδα...;Εξάλλου είναι μια εξαιρετική ιδέα όταν έχουμε φιλοξενούμενους να τους κεράσουμε κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια μας!!!Η συνταγή που σας δίνω είναι από το βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα "Αρωματική κουζίνα". Βασική συνταγή για το σιρόπι 4φλιτζάνια νερό 3φλιτζάνια ζάχαρη Εκτέλεση Βράζουμε για 5 λεπτά τη ζάχαρη με το νερό. Αφήνουμε να κρυώσει και χρησιμοποιούμε. Λεμονάδα 1φλιτζάνι χυμό λεμονιού 1λίτρο νερό 2φλιτζάνια σιρόπι Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και σερβίρουμε με άφθονα παγάκια. Tip:Αν θέλετε προσθέτετε 1 χούφτα φρέσκο δυόσμο!

Μεθυσμένη γαριδομακαρονάδα!

Εικόνα
   Ενώ σκεφτόμουν ποια θα είναι η επόμενη ανάρτηση μου για σήμερα , έχοντας βέβαια διάφορα στο μυαλό μου , δέχτηκα χθες το απόγευμα μια απρόσμενη επίσκεψη.Τότε είναι που τελικά αποφάσισα ,όχι μόνο τι θα αναρτήσω σήμερα ,αλλά και τι θα μαγειρέψω κιόλας...!Μιλάω,φυσικά, γι αυτές τις λαχταριστές , μικρούλες και καλοψημένες γαρίδες που μου  έφεραν  και εν τέλει μου έδωσαν έμπνευση να δημιουργήσω μια λαχταριστή , μεθυσμένη γαριδομακαρονάδα . Προτού σας πω τη συνταγή στην οποία έχω καταλήξει χρειάζεται να κάνω μια διευκρίνιση. Θέλω , λοιπόν ,να τονίσω ότι οι συνταγές, που παραθέτω, καθεμία τους εγώ η ίδια έχω προσπαθήσει ξανά και ξανά  με παραλλαγές ώστε να καταλήξω σε αυτή που σας δίνω  και κυρίως  αυτό που θέλω είναι να σας μεταφέρω τα μυστικά εκείνα που διαπίστωσα ότι απογειώνουν τι άλλο ...τις γεύσεις ...κάθε φαγητού. Εαν πρόκειται να σας δώσω μια συνταγή, που μου άρεσε και πέτυχε αλλά δεν είναι δικιά μου, τότε θα σας  το λέω . Ας αρχίσουμε, λοιπ...

Καλή Σαρακοστή...!

Εικόνα
Χταποδάκι της μαμάς !!! Κατ'αρχάς να ευχηθώ σε όλους Καλή Σαρακοστή ....!Καθαρά Δευτέρα σήμερα και η περίσταση απαιτεί εκλεκτά νηστίσιμα καλούδια που οι γεύσεις τους μπορούν να συναρπάσουν τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού ....!Μια τέτοια νοστιμιά δεν είναι άλλη βέβαια από το χταποδάκι , που και μόνο του στα κάρβουνα να το βάλεις, γίνεται υπέροχο.Εδώ λοιπόν παραθέτω μια κλασική συνταγή της μαμάς μου με αυτό τον μεζέ,που όποτε τον δοκιμάζω έρχονται στο νου μου πολλές αναμνήσεις από τέτοιες μέρες όπως η σημερινή. Μια μέρα που θυμάμαι ως παιδί το πόσο ξέγνοιαστα ήταν , το πόσο όμορφα περνάγαμε , πηγαίνοντας βόλτα οικογενειακά , τρώγοντας κάπου υπαίθρια και γιατί όχι μπορεί να πετούσαμε και τον χαρταετό ...Προσπαθούσαμε τουλάχιστον....! Ξεκινάμε? ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ Υλικά:       1)       1 μεγάλο χταπόδι      2)       Ξύδι  καλής ποιότητας      3...

Γεια σας!!!

Εικόνα
 Κατ' αρχάς θα ήθελα να συστηθώ  σε όσους  επισκέφτηκαν για  πρώτη φορά το blog μου...Με λένε Φανή ,είμαι λάτρης των γεύσεων ,δοκιμάζω  συνέχεια ενδιαφέρουσες  συνταγές και ο σκοπός μου είναι απλά να τις κοινοποιώ για όσους ενδιαφέρονται.... Σήμερα, όμως, θα κάνω την αρχή όχι  με  μια συνταγή αλλά με κάτι που ανέκαθεν έψαχνα στο διαδίκτυο αλλά ποτέ δεν έβρισκα και φυσικά έχει σχέση με ....τις γεύσεις... Πάντα λοιπόν αναζητούσα έναν ιστότοπο που κάποιος θα μου πρότεινε ή απλά θα μου περιέγράφε πως πέρασε σε  μια γραφική ταβέρνα,σε ένα ωραίο εστιατόριο...Πόσες φορές εξάλλου έχουμε αναρωτηθεί: "Που να πάμε σήμερα;"," Άραγε θα ναι καλά;"....Εδώ λοιπόν θα μοιράζομαι  εντυπώσεις απ'ότι μου κέντρισε το ενδιαφέρον για να δίνω ιδέες και σε εσάς!!! Ξεκινάμε λοιπόν.... Μέρα βροχερή  η σημερινή που οι στάλες της σε γεμίζουν νοσταλγία....  Νοσταλγία γι αυτά που τόσο αγαπάς αλλά ξεχνάς να κάνεις κάθε μέρα γιατί πολύ απλά η καθημεριν...